Multaqa

Multaqa

ARC

ARC

Daulat Tuanku

Daulat Tuanku

Thursday, November 3, 2011

Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang juga Adun Sungai menyantuni mangsa ribut di Kuala Sedaka

Kerajaan Kedah bantu mangsa ribut di Yan | Print |
Mohd Shubihi Muhamad Zain

YAN, 3 Nov: Kesemua 35 mangsa ribut yang mengalami kerosakan rumah akibat bencana alam yang berlaku pada Ahad dan Isnin lalu menerima bantuan kewangan dari Tabung Bencana Alam Daerah Yan.

Bantuan disampaikan sendiri oleh Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang juga Adun Sungai Limau pada pertemuan dengan mangsa tersebut di Surau Kampung Kuala Sedaka, petang semalam.

Hadir sama Pegawai Daerah Yan, Zahari Ismail, isteri kepada Ahli Parlimen Jerai, Kasmuri Jaafar dan Pegawai Khas Kawasan, Muzaini Azizan.

Terdahulu, Pejabat Menteri Besar Kedah melalui wakilnya juga telah melawat kesemua mangsa dan menghulurkan bantuan kewangan sehari selepas kejadian alam itu menjadikan keseluruhannya berjumlah RM600 setiap mangsa.

Azizan dalam ucapannya berkata, kerajaan negeri bersimpati dengan mereka yang terbabit dengan bencana itu dan berharap bantuan yang disalurkan dapat meringankan bebanan membaik pulih kerosakan rumah yang dialami.

"Saya sedih kerana ketika kejadian saya tak ada di sini, dan apabila mendapat berita saya telah arahkan pegawai menghulurkan bantuan segera kepada mangsa yang terlibat.

"Saya berharap bantuan ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban yang terpaksa ditanggung akibat kejadian bencana alam yang berlaku tanpa kehendak manusia," katanya.

Azizan kemudiannya dibawa melawat rumah-rumah yang mengalami kerosakan akibat bencana itu.

No comments:

Post a Comment